Linia națională anticorupție: 0-800-55555
Linia specializată anticorupție ANSA: 022-290-800
Linia specializată anticorupție CNA: 022-257-333

Laboratorul Carantină Fitosanitară

Direcția Control Reziduuri este un laborator acreditat SM EN ISO/IEC 17025:2018 care oferă serviciile de testare a produselor de origine vegetală pentru determinarea:

  • Reziduurilor de Pesticide
  • Conținutului de Nitrați

Aceste teste sunt esențiale pentru:

  • Siguranța consumatorilor: Pentru a preveni riscurile pentru sănătate legate de consumul de produse contaminate cu pesticide sau nitrați.
  • Protecția mediului: Pentru a evalua și controla impactul utilizării pesticidelor și îngrășămintelor asupra solului, apei și ecosistemelor.
  • Conformitatea cu reglementările: Pentru a asigura respectarea legislației naționale și internaționale privind limitele maxime de reziduuri.

Laboratorul asigură, că:

  • Utilizează metode analitice validate, care sunt standardizate la nivel internațional și asiguîncercările efectuate sunt precise, fiabile și conforme cu reglementările în vigoare, oferind astfel rezultate care pot fi utilizate în siguranță pentru decizii de reglementare, comercializare și protecția sănătății publice.
  • Asigură calitatea rezultatelor printr-o combinație de standardizare a metodelor, calibrare riguroasă a echipamentelor, management al calității, competența personalului, și trasabilitate a proceselor de testare.
  • Participă la programe internaționale de comparare între laboratoare, care permit laboratorului să compare rezultatele obținute cu cele ale altor laboratoare acreditate, oferind un sistem de validare externă a performanței.
  • Emite raporte de încercare cu informația privind identificarea calitativă și cantitativă a reziduurilor de pesticide și a nitraților, și interpretarea rezultatelor prin compararea acestora cu limitele maxime admisibile (LMA).

Limita maximă admisibile (LMA) este cantitatea maximă de reziduuri chimice pe care produsele vegetale pot conține atunci când ajung la consumatori, adică concentrația permisă care poate fi acceptată pentru consumul uman sau animal. LMA sunt strict reglementate și abordează, de asemenea, controalele oficiale ale reziduurilor de pesticide și a nitraților din alimentele de origine vegetală, care decurg din utilizarea lor în protecția și dezvoltarea plantelor.

  • Limetele maxime admisibile (LMA) pentru reziduuri de pesticide sunt aprobate conform HG nr. 867 din 08.11.2023 și stabilite prin Ordinul al Ministerului Sănătății nr. 20 din 05.01.2024
  • Limite maxime admisibile (LMA) pentru nitrați sunt aprobate conform HG nr. 724 din 30.10.2024 Anexa 1

REZIDUURI DE PESTICIDE

Pesticidele sunt substanțe chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, ciupercilor, buruienilor și a altor dăunători. Aceste substanțe chimice, care includ erbicide, insecticide, nematicide, fungicide și multe altele, sunt aplicate pentru a îmbunătăți eficiența funcțiilor agricole. Cu toate acestea, atunci când se aplică pesticide în exces culturilor în creștere, acestea rămân adesea pe produsele noastre proaspete sau pot fi transferate prin diverse mijloace, inclusiv vântul, apa sau manipularea manuală.

Metoda analitică

Laboratorul utilizează metoda multireziduală pentru analiza probelor, care include un număr larg de compuși, pentru a determina prezența reziduurilor mai multor pesticide într-o singură încercare. Determinarea reziduurilor de pesticide în produse alimentare se bazează pe o extracție folosind metodologia QuEChERs conform SM EN 15662:2018. Această metodă combină mai multe etape: extracția probei cu acetonitril și diferite săruri, o fază de dispersie în fază solidă (SPE) în care se efectuează purificarea extractului, concentrarea probei prin evaporarea și redizolvarea sedimentului uscat în solvent de injectare. În continuare, identificarea și cuantificarea compușilor de interes se realizează prin analiză cromatografică.

Analiza cromatografică a reziduurilor de pesticide constă în utilizarea cromatografiei gazoase cuplată cu un detector de masă triplu cuadrupol (GC-MS/MS) și a cromatografiei lichide cuplată cu un detector de masă triplu cuadrupol (LC-MS/MS).

  • LISTA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ANALIZATE ÎN LABORATOR (descărcare)

Oferim analiza multireziduală ale reziduurilor de pesticide pentru o gamă largă de produse alimentare, cum ar fi:

  • Fructe și legume proaspete;
  • Fructe uscate;
  • Cereale și oleaginoase;
  • Nuci și semințe;
  • Leguminoase;
  • Ceai și plante;
  • Furaje combinate;
  • Miere.
  • Dimensiunea minimă a fiecărei probe de laborator necesară pentru analiza Reziduurilor de pesticide (descărcare)

CONȚINUTUL DE NITRAȚI

Nitrații sunt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare, care se găsesc în mod natural în sol, apă și diverse alimente, jucând roluri esențiale în ciclul azotului. Îngrășămintele folosite în agricultură sunt surse semnificative de nitrați. Ele sporesc randamentul culturilor prin furnizarea de nutrienți esențiali, dar pot duce la contaminarea apelor subterane atunci când nu sunt gestionate corespunzător. În cazul utilizării în cantități sporite a îngrășămintelor minerale, precum și celor organice bogate în azot, plantele iau din sol mai mulți nitrați, decât este necesar. În cazurile date produse pot acumula cantități mari de nitrați și apare riscul nerespectării limetelor maxime admisibile (LMA) reglamentate.

Metoda analitică

Laboratorul oferă servicii specializate de determinare a conținutului de nitrați (NO₃⁻) din fructe și legume, utilizând metoda potențiometrică, o tehnică precisă, rapidă și neinvazivă. Metoda se bazează pe extragerea ionilor de nitrați cu soluție de alaun de potasium și filtrarea extractului obținut. Soluția se analizată cu un electrod ion-selectiv pentru nitrați (ISE). Acesta răspunde numai la ionii de nitrați NO₃⁻, generând un semnal electric (potențial) proporțional cu concentrația acestora.

  • Oferim analiza nitraților pentru o gamă largă de produse alimentare, cum ar fi:
    • Fructe și legume proaspete;
    • Legume frunzoase;
    • Legume din familia Brassicaceae;
    • Plante aromatice.

    • Dimensiunea minimă a fiecărei probe de laborator necesară pentru analiza Conținutului de nitrați (descărcare)

ULTIMELE NOUTĂTI

Aici găsești cele mai recente informații, comunicate de presă, actualizări legislative și anunțuri importante din partea instituțiilor care reglementează și monitorizează domeniile de carantină fitosanitară, protecția plantelor, controlul pesticidelor și al fertilizanților, precum și siguranța produselor de uz nedomestic.

vezi mai mult
Icon

Notificare importantă

Lucrăm în prezent la o versiune nouă și îmbunătățită a site-ului nostru. Este posibil ca unele informații afișate aici să fie învechite sau să nu reflecte cele mai recente actualizări.