Linia națională anticorupție: 0-800-55555
Linia specializată anticorupție ANSA: 022-290-800
Linia specializată anticorupție CNA: 022-257-333

Laboratorul Carantină Fitosanitară

Ore de lucru

Laborator
Luni–vineri: 08.00 – 16.30
Secția primire probe
Luni–joi: 08.00-15.00
Vineri: 08.30–12.00
Simbătă–Duminică: Zi liberă
Pauza de masă: 12.00-12.30

Contacte

Laborator
Telefon:
(022) 47 97 46(022) 47 96 27
Locație: mun. Chișinău, str. Meșterul Manole 4
Secția primire probe:
Telefon: (+373) 022 47 17 13
(+373) 060 15 51 10
Locație: mun. Chișinău, str. Meșterul Manole 4

Direcția Carantina Fitosanitară efectuează tot spectrul de încercări pentru determinarea stării fiosanitare a plantelor, produselor de origine vegetală pentru depistarea organismelor de carantină și non-carantină fitosanitară.Se efectuează încercări pentru depistarea dăunătorilor, virușilor, bacteriilor, fungilor, fitoplasmelor, nematozilor și semințelor de buriueni dăunătoare și/sau toxice.

Direcția Carantină Fitosanitară cuprinde următoarele laboratoare:

  • Entomologie
  • Nematologie
  • Ierbologie
  • Micologie
  • Bacteriologie
  • Virusologie
  • Biologia Moleculară

Entomologie

Laboratorul de Entomologie efectuează depistarea și identificarea insectelor și acarienilor dăunători pentru produsele de origine vegetală și a produselor depozitate.

Criterii de acceptabilitatea tehnică a probelor:

În funcție de tipul probei avem următoarele criterii de acceptabilitate tehnică:

Probe constituite din insecte:

– insectele sunt primite pentru identificare doar acelea care sunt ambalate corespunzător astfel încît să se evite riscul răspîndirii lor, să fie vii și întregi și dacă este posibil însoțite de planta gazdă;

– insectele provenite din capcanele lipicioase (pe o singură parte) se pliază astfel încît partea lipicioasă (care se citește) să rămână în interior;

exemplarele din Ord. Coleoptera (gândaci), Ord. Thysanoptera (tripşi), Ord. Acari (acarieni), Ord. Diptera (muşte, ţânţari), ord. Hymenoptera (viespi), Ord. Hemiptera (ploşniţe, cicade, afide), să fie transmise în alcool etilic de 70%;

– exemplarele adulte din Ord. Lepidoptera (fluturi) trebuie să fie omorâte (congelare sau cloroform), și puse într-un plic şi apoi într-un recipient de mărime corespunzătoare pentru a se evita deteriorarea aripilor şi antenelor în timpul transportării;

– larvele vii depistate se colectează în tuburi transparente, individual (datorită unor fenomene de canibalism),

împreună cu o porțiune din planta gazdă.

Atenție! Nu se folosește alcool sanitar deoarece schimbă culoarea insectelor și îngreunează identificarea acestora.

Probe constituite din produsele din depozite:

– cereale (grâu, triticale, secară, orz, porumb, sorg, ovăz ) – 1 kg;

– semințe oleaginoase (floarea soarelui, rapiță, in, muștar etc.) – 1kg;

– semințe de lucernă – 0,500 kg;

– semințe de ceapă – 0,250kg;

– boboase (fasole, năut, mazăre, linte) – 1kg;

– nuci și alune – 1kg;

– făină, tărâțe, șrot, borhot – 1,5kg;

Probe constituite din fructe si legume:

– mere, cireșe, vișine, prune etc. – 1,5 kg;

– citricele (portocale, lamâie, rodie etc.) – 1,5 kg;

– zmeură, coacăză, mure etc.– 1 kg;

– prune uscate – 1,5 kg;

– rădăcini (sfeclă roșie, morcov, cartofi ș.a) – 1-2 kg;

– bulbi (ceapă, arpagic ș.a) – 1 kg;

Probe constituite din material vegetal:

planta întreagă de sâmburoase și semințoase – 3-5 bucăți/probă;

– fragmente de ramuri, trunchi cu/sau fără frunze cu simptome –3- 5 bucăţi cu lungimea de 15-20 cm;

– butași de viță de vie – 3-4 bucăți;

– lăstari cu frunze de viță de vie cu simptome – 3-4 bucăți;

Fragmente de rădăcini sau colet cu simptome – minim 5 bucăţi;

Rondele din lemn cu simptome – 5-10 bucăţi;

Fragmente scoarţă izolată – minim 5 bucăţi cu lungimea de 15-20 cm.

NOTĂ: Plantele, fragmentele de plante nu trebuie să fie uscate sau într-un stadiu avansat de putrezire, fapt ce ar împiedica aplicarea metodelor de analiză.

Nematologie

Laboratorul de Nematologie efectuează diagnosticarea nematozilor fitoparaziţi din culturile agricole şi sol. Depistarea şi identificarea nematozilor poate preveni introducerea şi răspândirea acestora în agroecosistem.

Criterii de acceptabilitatea tehnică a probelor:

Aspectele avute în vedere la acceptabilitatea tehnică a probelor sunt:

Cartofi – 2-3 kg: Ditylenchus sp., Globodera sp., Meloidogyne sp.

  • din import este important de prezentat 200-250 g sol (măturat din TIR de sub sacii sau instalațiile pe care au stat cartofii);
  • din câmp cartofii trebuie să fie însoțiți de sol și rădăcini

Ceapă bulbi – 2-2,5 kg: Ditylenchus sp.

Usturoi – 0,5-0,7 kg: Ditylenchus sp.

Semințe: Ditylenchus sp., Meloidogyne sp., Globodera sp.,

Allium spp. – 20 g/analiză;

– Lucerna – 250 g/probă;

Rădăcini cărnoase 1-50 buc. sau minim 10 g/probă;

Radicele – 3-30 buc./probă;

Plante la ghiveci – 2 buc./probă;

Răsaduri/stoloni – 10 buc./probă;

Bulbi, rizomi – 5 buc./probă (plante ornamentale);

Arpagic minim – 200 buc./probă;

Material lemnos de conifere (uscate și/sau cu simptom) – Bursaphelenchus spp.

  • Secțiuni de ramuri, bucăți de lemn din ateliere (3-5 buc);
  • Rumeguș (200-300 g);

Boabe de grâu, triticale, secară – 1 kg (10 boabe cu simptom) – Anguina tritici;

Fragmente de plante: crizanteme, căpșuni (lăstari, frunze, semințe) – 5-7 buc – Anphelenchoides spp.

Sol – 250-500 g: Xiphinema sp., Longidorus sp., și alți nematozi liberi

Ierbologie

În laboratorul de Ierbologie se efectuează încercarea pentru identificarea macro-si microscopică a impuritătilor botanice din cereale, amestecuri de cereale, șroturi, semințe/fructe și amestecuri ale acestora, produse alimentare si furajere. Permite identificarea părţilor aeriene, seminţelor de plante, întregi sau fragmente identificabile ale acestora.

Micologie

Laboratorul de micologie depistează și indentifică ciuperci fitopatogene din plante și produse de origine vegetală.

Criterii de acceptabilitate tehnică a probelor:

Pentru realizarea analizelor, probele trebuie să îndeplinească anumite criterii de acceptabilitate tehnică:

Seminţe de cereale (grîu, orz, secară, titicale, etc.) – 1000 g;

Seminţe alte specii – 500 g;

Tuberculi de cartof pentru depistarea ciupercii Synchytrium endobioticum – minim 50-200 tuberculi/probă;

Sol pentru depistarea ciupercii Synchytrium endobioticum – 500 g;

Flori şi inflorescenţe – 3-5 bucăți;

Fructe cu simptome:

  • minim 5 bucăţi/probă pentru speciile cu fructe mari (mere, pere, prune, piersici, caise, nectarine, etc.);

  • minim 20 bucăţi/probă pentru speciile cu fructe mici (cireşe, vişine).

Plante întregi cu simptome – minim 2 bucăţi;

Fragmente de ramuri cu/sau fără frunze – minim 5 bucăţi cu lungimea de 15-20 cm;

Fragmente de trunchi cu simptome – minim 2 bucăţi cu lungimea de 15-20 cm;

Fragmente de rădăcini sau colet cu simptome – minim 5 bucăţi;

Rondele din lemn cu simptome – 5-10 bucăţi;

Fragmente scoarţă izolată – minim 5 bucăţi cu lungimea de 15-20 cm.

NOTĂ: Plantele, fragmentele de plante nu trebuie să fie uscate sau într-un stadiu avansat de putrezire, fapt ce ar împiedica aplicarea metodelor de analiză.

Virusologie

Laboratorul de virusologie determină viruși fitopatogeni metoda imunoemzimatică ELISA.

Criteriile de acceptabilitate tehnică a probelor:

Aspectele referitoare la acceptabilitatea tehnică sunt:

Vița de vie

pentru depistarea fitoplasmei Grapevine Flavescence Doree

  • frunze cu pețiol cu simptom – 20 frunze/probă.

pentru depistarea virusurilor

  • frunze cu simptom – 20 frunze/probă;
  • lemn – 3-5 butași/probă.

Pomi fructiferi pentru depistarea virusurilor și fitoplasmelor:

  • frunze – 15 bucăți/probă;
  • flori – 20 bucăți/probă;

  • fructe – 10 bucăți/probă;

  • lemn – 7 bucăți ramuri (lăstari)/proba cu lungimea 25 cm fiecare;

  • semințe – cantitatea minimă necesară este de 1000g/probă.

Arbuști fructiferi pentru depistarea virusurilor:

  • frunze – 15 bucăți/probă;
  • fragmente plante – 6 bucăți de 25 cm fiecare;
  • planta întreagă – 3-5 bucăți/probă;
  • fructe – 5-10 bucăți/probă.

Plante de legume pentru depistarea virusurilor:

  • frunze – 15 bucăți/probă;

  • fructe – 5 bucăți/probă;

  • răsaduri – 10 bucăți/probă;

  • plante întregi – 2 bucăți/probă.

Plante ornamentale pentru depistarea virusurilor:

  • frunze – 15-20 bucăți/probă;

  • răsaduri – 10 bucăți/probă;

  • plante întregi – 2 bucăți/probă

Bulbi flori pentru depistarea virusurilor:

  • cantitatea minimă a probei– 5 bucăți/probă;

Semințe:

  • Prunus sp. – cantitatea minimă necesară este de 1000g/probă;
  • Rubus sp. – cantitatea minimă necesară este de 3,0 g/probă;
  • Lycopersicon lycopersicum–cantitatea minimă necesară este de 10g/analiză pentru detecția virusului Pepino mosaic virus;
  • cantitatea minimă necesară este de 2g/analiză pentru detecția viroidului Potato spindle tuber viroid.

Bacteriologie

Laboratorul bacteriologie efectuează determinarea bacteriilor fitopatogene prin metodele:

  • Izolarea pe medii de cultură (teste biochimice, test de patogenitate) 

  • Imunofluorescență indirectă. 

Criteriile de acceptabilitate tehnică a probelor:

Acceptabilitatea tehnică a porbelor pentru determinarea bacteriilor fitopatogene, variază în funcție de tipul probei și organismul dăunător solicitat.

Probe semințe:

– semințe lucernă – minim 250 g/probă;

– semințe tomate, ardei, vinete – minim 3-10g/probă;

– semințe fasole – minim 200g/probă;

– semințe porumb – minim 1000 g/probă, pentru detecția bacteriei;

– semințe orez – minim 500g/probă;

– semințe grîu – minim 1000g/probă.

Tuberculi de cartof pentru detecția bacteriilor Ralstonia solanacearum și Clavibacter sepedonicus prin imunofluorescență – 200 tuberculi/probă, tuberculi să nu fie putrezită;

Plante și fragmente de plante:

În cazul plantelor întregi:

– proba trebuie să fie alcatuită din cel puțin 2 plante;

– proba trebuie să prezinte zone cu simptome și zone fără simptome.

În cazul fragmentelor de plante:

– proba trebuie să conțină cel puțin 5-10 segmente de 20 cm lungime. Fiecare segment trebuie să prezinte o porțiune cu simptom și o porțiune fără simptom.

Pentru ambele cazuri:

– proba nu trebuie să fie uscată și/sau putrezită;

– proba trebuie să fie curată (fără resturi și pămînt).

Viță de vie

– butași de altoi, portaltoi – 5-10 buc;

– coarde de altoi portaltoi – 15-30 buc;

– butași de viță de vie cu simptom și zone fără simptome – cel puțin 1 bucată.

Biologie moleculară

Laboratorul biologie moleculară efectuează deteriminarea organismelor fitopatogene prin metode moleculare.

Criteriile de acceptabilitate tehnică a probelor:

În cazul plantelor întregi:

– proba trebuie să fie alcatuită din cel puțin 2 plante întregi cu simptome;

– proba trebuie să prezinte zone cu simptome și zone fără simptome.

În cazul fragmentelor de plante:

– proba trebuie să conțină cel puțin 5-10 segmente de 20 cm lungime. Fiecare segment trebuie să prezinte o porțiune cu simptom și o porțiune fără simptom.

– frunze cu pețiol – 25 bucăți/probă.

Viță de vie

– butași de altoi, portaltoi – 5-10 buc;

– coarde de altoi, portaltoi – 15-30 buc;

– butași de viță de vie cu simptom și zone fără simptome – cel puțin 4 bucate.

ULTIMELE NOUTĂTI

Aici găsești cele mai recente informații, comunicate de presă, actualizări legislative și anunțuri importante din partea instituțiilor care reglementează și monitorizează domeniile de carantină fitosanitară, protecția plantelor, controlul pesticidelor și al fertilizanților, precum și siguranța produselor de uz nedomestic.

vezi mai mult
Icon

Notificare importantă

Lucrăm în prezent la o versiune nouă și îmbunătățită a site-ului nostru. Este posibil ca unele informații afișate aici să fie învechite sau să nu reflecte cele mai recente actualizări.