[:ro]În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.280/2023 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale alcoolului etilic și producției alcoolice prin analiză senzorială, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a instituit Comisia centrală de degustare (Comisie) în sarcina căreia este pusă evaluarea caracteristicilor organoleptice ale produselor respective.
În contextul dat, la data de 21 iunie 2024, la sediul I.P. „LCTBANPC”, a fost organizată o ședință simulată a Comisiei, avându-se drept scop antrenarea membrilor acesteia pentru efectuarea ulterioară a evaluării prin analiză senzorială a caracteristicilor organoleptice ale categoriei respective de produse.
La ședință au participat 12 persoane, inclusiv 6 – din partea ANSA și 6 – din partea I.P. „LCTBANPC”, inclusiv secretarul Comisiei în persoana unui reprezentant al instituției.
La degustare au fost prezentate 15 probe de produse, inclusv bere, băutură slab alcoolică, băutură spirtoasă aromatizată, gin, rom, tequila, whisky, calvados, lichior ș.a.
În cadrul ședinței a avut loc un amplu schimb de opinii pe marginea caracteristicilor produselor expuse pentru degustare, precum și un schimb util de experiență pentru participanți privind particularitățile degustării categoriei date de produse, deosebit de valoroase în acest sens fiind expunerile degustătorilor autorizați în domeniu prezenți la ședință.

























